11 Haziran 2012 Pazartesi

ilk Gazete

 İLK GAZETE


Dünyanın ilk gazetesi hakkında net bilgi bulunmazken, tarihteki ilk gazete ile ilgili Mısırda bir belge mevcuttur. 3400 yıl kadar önce yazılmış, Nil nehri kıyılarında bulunan tablet, ilk gazete niteliğindedir. Mısırlıların bu tabletlere önemli olayları yazdığı ve bu tabletlerin elden ele dolandığı bilinmektedir.




Almanya ‘da 1609 yılı 15 Ocak tarihinde “Aviso Relation oder Zeitung” isimli gazete de ilk gazete olarak kabul edilebilir. Bu gazetenin sahibi Julius Adolph von Söhne aynı zamanda kraliyet matbaasının da yöneticisiydi. 1616 yılında 4 yıl ara ile bu gazetenin yayını durmuştur. 1620 yılında Elias Holwein bu gazeteyi tekrar yayına sokmuştur. Johan Carolus yönetiminde bulunan bu gazete, yayınını1622 yılına kadar sürdürmüş, 37. sayısında Galileo ‘nun icat ettiği ilk teleskop ile ilgili haber bulunmaktaydı.

Dünyada ilk çıkan gazeteye ait bir belge Mısır’da bulunmuştur..

Bundan yaklaşık 3400 yıl önce Nil Nehri kıyılarında bulunan bir tablet dünyanın ilk gazetesi olarak nitelendirilmiştir. Mısırlılar, bu tabletlere önemli olayları yazmışlar ve bu tabletler elden ele dolaşmıştır.

Günlük gazetenin doğum yeri ise Avrupa’dır. Baskı alanındaki gelişmelerden sonra, artık mecmua ve gazete devri açılmış oluyordu. Matbaa ve gazetelere bazı iktidarlar tarafından her ne kadar şiddetli tepkide bulunuldu ise de, XVI. yüzyılda gazetenin ortaya çıkışı engellenememiştir. Bu gazeteler önceleri yıllık, altı aylık, haftalık olarak yayınlanırken sonunda günlük olarak yayınlanmaya başlandı.

Günlük gazete ilk olarak İngiltere’de 1702 yılında yayınlanmaya başlandı. Fransa’da 1631 yılında Teophraste Renaudot tarafından ''La Gazetta'' adlı gazetenin yayınlanmasıyla birlikte gazetecilik mesleğine ilk adım atılmıştır. gazete adını taşıyan bir başka basın organı da ''Gazette de Lausanne'' adıyla İsviçre’de yaşama geçmiştir.

Kimi kaynaklara göre de dünyada ilk gazete 1609 yılında Bremen yakınlarındaki Augusburd’da ''Avis Relation Oder Zeitung'' adıyla yayınlanmıştır. Hollanda’da 1605’te ticari bültenden doğan ''Niuewe Tijdingen'' i ilk gazete olarak değerlendiren kaynaklar da mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder