22 Aralık 2011 Perşembe

ilk Trafik Kazasi

Dunyadaki ilk Trafik Kazası - ilk trafik kazası


Dünyada ilk trafik kazası 1899 yılında meydana geldi. Kayıtlara geçen ilk trafik cezası ise 24 kilometre olarak belirlenen hız sınırını 25 kilometre süratle giderek ihlal eden sürücüye kesildi.


Dünyadaki ilk ölümle sonuçlanan trafik kazası 17 Ağustos 1896 günü, İngiltere ‘nin Londra kentinde ehliyetini yeni alan bir kişi tarafından gerçekleşmiştir.

ilk trafik kazası   ndan ilk trafik cezasına ve hız sınırına dek bugünkü neslin hatırında bulunmayan pek çok ilginç sorunun yanıtının yer aldığı tablodaki bazı “ilk”ler şöyle:



ilk trafik kazası  , 1899 yılında meydana geldi.


İlk hız sınırlanması, 1901 yılında ABD’de uygulandı ve hız sınırı şehir içinde 24, şehir dışında ise 35 kilometre olarak belirlendi.


İlk trafik cezası, 24 kilometre olarak belirlenen hızı sınırını 25 kilometre süratle giderek ihlal eden sürücüye yazıldı.


İlk cankurtaran, 1792 yılında Napolyon’un özel cerrahı Baron Dominigue Jean Larrye tarafından yapıldı ve yine ilk olarak İtalya ile 1796-1797 yıllarında yapılan savaşlarda kullanıldı.


İlk emniyet kemeri 1930’da ABD’de bulundu, 1954 yılında yasalaştı, 1956 yılında ise zorunlu hale getirildi. Türkiye’de ise 1995 yılında emniyet kemeri yasal zorunluluk haline getirildi.
İnsan ya da hayvan gücü ile çalışan ilk basit makineler, M.Ö.300 yılında Atina yöresinde kullanıldı.


Dünyadaki ilk asfalt M.Ö. 2500 yılında Pakistan’da Mohenjadoro hamalları ve Mezopotamyalılar tarafından kullanıldı.
       
Türkiyede İlk Trafik Kazası



türkiye'deki ilk trafik kazası 26 ocak 1912 tarihinde gerçekleşmiştir.o gece saat 22 sıralarında, istanbul zincirlikuyu´dan hızla gelen bir otomobil, şişli câmii önünde idris isimli bir şahsa çarpmış ve sürücüsü neye uğradığını şaşırarak aynı hızla kaçarken, pangaltı´da, polislerin ´ihtar ateşi´ ile durmak zorunda kalmıştı.
bu şoför, italyan sefâreti´nde görevli frederico rasi isimli bir memurdu. hemen tutuklanmış ve idris´in kaldırıldığı etfal hastanesi´nde vefât etmesiyle de iş büyümüştü. ancak, italyan sefareti´nin, hem idris´in ailesine yüklü bir tazminat ödemeyi, hem de rasi´ye gereken cezayı vermeyi kabul etmesiyle, dosya ertesi gün kapatıldı. ama, istanbul halkının, bu olayı aylarca konuştuğu söylenir.




BAZI ARAŞTIRMA SONUÇLARI


Dergide ayrıca, trafikle ilgili bazı araştırma sonuçlarına da yer verildi. Buna göre;
Saatte 50 kilometre süratle giden araçtaki 75 kilogramlık insanın ağırlığı, 2 bin 250 kilograma (yetişkin bir filin ağırlığı) ulaşıyor. 



Saatte 30 kilometre ile giden araçta meydana gelen kazalarda ölüm riski yüzde 10, yaralanma riski yüzde 40; saatte 50 kilometre süratle giden araçta meydana gelen kazalarda ölüm riski yüzde 30, yaralanma riski ise yüzde 100.


Araçtaki 10 kilometrelik hız artışı, Türkiye’ye yılda 132 katrilyon lira ek yakıt tüketimi maliyeti olarak yansıyor.

Tarihte ilk Ambulans

İlk Ambulans - Dünyadaki İlk Ambulans

Ambulans, bir diğer adı ile cankurtaran olarak bilinir. Ani gelişen bir sağlık sorunu, kaza, afet gibi olaylar  ile karşı karşıya kalan bir insana ilk yardım müdahalesini yapmak ve hastayı en kısa zamanda hastaneye gitmesinde yardımcı olan araç ve ekibidir. 

Bu kadar önemli olan ambulansın tarihine baktığımızda, dünyadaki  ilk ambulans   1792 yılında Napolyon ‘un özel cerrahı Baron Dominique Jean Larrey tarafından yapılmıştır. 

Ambulans; kaza, yangın gibi felaketler sonucunda yaralananlarla, kalp krizi, felç, solunum 
yetersizliği gibi nedenlerle birden bire hastalanan insanları güvenli bir şekilde hastanelerin acil servisine götüren araçtır. Dünyadaki ilk ambulans ve ambulansın icadı.

ambulans ve acil bakım teknikeri görevleri nelerdir
ambulans ve acil bakım teknikeri yetkileri
ambulans ve acil bakım teknikerinin görevleri

  • Hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu
  • belirler,
  • Durumuna göre hastaya ilk yardım tekniklerini uygular,
  • Hastanın güvenli bir biçimde ambulansa yerleştirilmesi için gerektiğinde polis veya
  • itfaiyenin yardımını sağlar, gereğini yapar,
  • Yolda hastaya acil bakım hizmeti verir,
  • Hastayı bir sağlık kuruluşuna teslim eder, oradaki ilgililere hastanın durumu
  • hakkında bilgi verir,
  • Hastanelerin acil servis bölümünde  ilk yardım görevi yapar,
  • Gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapar.
dünyadaki ilk ambulans savaşlarda kullanılmak amacı ile tasarlanmış. Günümüzde ise yaygın olarak sivil hayatta kullanılmakta. Ancak haberlerde duyduğumuz ambulans geç geldi gibi durumlar da şehir içi trafik nedeniyle oluşan olumsuzluklardır. 

ilk ambulans ne zaman bulundu?

ilk kez 1790 yılında Dominique Larey tarafından hafif bir araba olarak 
ilk ambulans tasarlandı. 


Ambulans ve Acil Bakım Bölümü Hakkında Bilgiler - Ambulans ve Acil Bakım Teknisyenliği Nedir ?

Amacı, acil bakımı hastane dışında, profesyonel düzeyde verebilecek elemanları yetiştirmektedir. Acil bakım ve ambulans teknikerleri ambulans servislerinde görev alabilirler.

Programın Amacı: Ambulans ve acil bakım programının amacı, acil bakımı hastane dışında, profesyonel düzeyde verebilecek elemanları yetiştirmektir. 

21 Aralık 2011 Çarşamba

ilk Televizyon - ilk Televizyon Yayini

ilk Televizyon - ilkler


ilk televizyon, John Baird tarafından 1926 yılında uzun ve garip uğraşlar sonucunda icat edilmiştir. ilkler tarihine adını yazdıran Baird, hem televizyonu bulmuş hemde ilk TV görüntüsünü aktaran insan olarak tarihte yerini almıştır.


John Logie BAIRD, 1920’lerde “Baird Çorapaltı Çorap” icadının (çorabın altına giyilen bu çorabın ne işe yaradığı hiçbir zaman anlaşılamadı) patentini almak için uğraşırken aklına görüntü ve sesi elektronik olarak bir yerden bir yere aktarma fikri gelir.




Aldığı “Yok artık, daha da neler” tepkilerine, dönemin zor şartlarına ve parasızlığa rağmen hiç yılmadan çalışır. ilk yaptığı model, şimdiki televizyonlara pek benzemez.

Birkaç dikiş iğnesi, birkaç şapka kutusu, büyükçe bir bisküvi tenekesi, bir bisiklet lambası ve biraz mühür mumu. Ortaya çıkan alet Baird’in tam olarak istediği şey değildir, ama bir sonraki aşama için önemli bir deneyim olur.

Dünyadaki İlk Televizyon ; Baird TV

Durumdan fena halde heyecanlanan Baird teknolojik imkanların daha elverişli olduğu Soho’ya yerleşir ve içi garip hurda ve ıvır zıvırla dolu olan  ilk  ciddi laboratuvarını kurar.

1926 yılında,  ilk  kez insan yüzünün görüntüsünü Televizyonda elde ediyor. Baird laboratuvarındaki dev ışıkların ısısına dayanması için  ilk  TV çekimlerinde özel vantrolog kuklaları kullanır.

Bir süre sonra bazı deneyleri için gerçek insan gerekince, parayla genç bir ofis boy tutmak zorunda kalır ve 1924’te tarihin ilk televizyonun patenti alınır: Televisor. Oldukça ilkel koşullarda üretilen ve eski bir çay kutusunun üzerine monte edilen Televisor’ün motoru, ev yapımı bir Nipkow diskten oluşmaktadır - disk tekeri olarak şapka kutusundan kesilen yuvarlak karton, lambayı yerleştirmek için bir bisküvi kutusu, mil yerine bir dikiş iğnesi bu motor için ideal malzemelerdir. Baird’ın bulduğu  ilk anten enfes bir iletken olan bir Malta haçıydı.

Baird icadını Kraliyet Enstitüsü’ne resmi olarak  ilk  kez 26 Ocak 1926’da tanıtır, 1928’de ise ilk görüntüler Atlas Okyanusu’nun öbür yakasına, yani Londra’dan New York’a ulaşmıştır bile (fazla bir şey görmek mümkün olmasa da).

Böylece Baird   ilk televizyon  istasyonunu kurar ve BBC için ilk televizyon yayınlarını yapmaya başlar. Hatta ilk TV oyunu da BBC tarafından yapılan http://www.tvdawn.com/mwfihm.HTM ’dur. 1930’ların ortasında ise televizyon yayınları hem İngiltere’de, hem Amerika Birleşik Devletleri’nde az sayıdaki zengin kişilerin evlerinde izlenmeye başlanıyor.

Alıcıların pahalılığı yüzünden hızlı bir yayılmadan bahsedilemez elbette, ancak bu dönemde her şeyini satarak bütün parasını TV alıcısına yatıran bir İngiliz köylüsünün söyledikleri çok anlamlı: “Hayatım boyunca en büyük hayalim Londra’yı görmek oldu, bunu alınca artık gitmeme gerek kalmayacak, ne zaman istersem Londra bana gelecek.

İlk Televizyon Yayını

21. yüzyılın vazgeçilmez aletlerinden biri olan   ilk televizyon un tarihi, 75 yıl önce, İskoç mucit John Logie Baird ’in keşfiyle başladı. Baird, 21. yüzyılda insanları saatlerce karşısında oturtabilen televizyonun babasıydı.

Keşif merakı çocuk yaşlarda başlayan Baird, 12 yaşında, evine bir elektik sistemi döşemiş ardından yoldayken arkadaşlarıyla konuşmasını mümkün kılacak ilk telefon santralini geliştirdi. İskoçyaya’da Kraliyet Teknik Koleji’nde elektrik dersleri alan Baird, Glascow üniversitesinde elektrik mühendisliği okudu.

Birinci Dünya Savaşı sırasında eğitimine ara veren mucit, silahlı kuvvetlerde çalışmak istedi ama kabul edilmedi. Başvurusu reddedilen Baird, Clyde Valley Elektrik Enerjisi Şirketi’nde çalışmaya başladı ancak sağlık problemleri işi bırakmasına sebep oldu.

Clyde Valley ’den sonra aralarında Trinidad ’da bir reçel fabrikasında işçiliğin de bulunduğu çeşitli işlerde çalışan Baird, nihayet 1922’de memleketi Sussex ’e geri dönen ve burada tamirciliğe başladı. Nakkaş mucit Sussex’ deki mütevazı hayatı, Baird ’i 50 yıldır düşlediği televizyon icadı üzerinde yoğunlaşma fırsatı verdi.


Parası olmadığı için   ilk televizyon unu bir lavabo ve bir çay tenekesiyle yapan Baird, bir sonraki denemesinde projeksiyon lambasını bisküvi kutusuyla kaplayıp basit bir düzenek geliştirdi ve düzeneğe kullanılmış lenslerle devrelerden tarama diskler ekledi.

Baird ’in icat ettiği bu düzenek, tahta çubuklar arasına nakış iğneleri ve balmumuyla tutturulan bir cihaz olarak TV’nin dedesi kabul edildi. Çalışmalarını bundan sonra da sürdüren mucit, 1925’de hayal ettiği gibi, “Stok ey Bill” adını verdiği  ilk  ilkel televizyonda görüntü transmisyonunu da gerçekleştirmeyi başardı.

Logie Baird icadının parlak bulundu ama pek ciddiye alınmadı. İlk yayın BBC’den Baird ’in  ilk  ilkel TV’yi icat ettiği dönemde, BBC gibi yayıncılar radyoya odaklanmıştı. BBC’inin TV yayıncılığına geçişi, 1929’da sınırlı bir kitleye ulaşan ilk deneme yayınıyla başladı. Günde iki yayın kuşağında hizmet vermeye başlayan BBC televizyonu,  ilk  kuşakta haber, ikinci kuşakta ise müzik yayını veriyordu. Baird televizyondan sonra infrared ışınlar üzerinde de çalışmalar yaptı. 

ilk ve ilkler

ilkler

Dünyanın İlkleri

Dünyanın ilkleri hakkında yazıları tek bir web sitesinde topladık ve sizlere sunuyoruz. Bütün ilkler hakkında yazılarda resimler ve tarihi bilgiler yer almaktadır. Bu  yazılar çeşitli kaynaklardan faydalanılarak derlenmektedir.

Sitemize girdiğinizde, ilk kim, ilk ne zaman, ilk nerede bölümleri sayesinde araştırmakta olduğunuz "ilkler" ile ilgili direk sorularınıza karşılık gelen cevapları bulabilmeniz için hazırlanmıştır. Bunun dışında ilkler ile ilgili sorulardan oluşan ilkler soru cevap bölümünde, size tarihte gerçekleşmiş olan ilkler hakkında sorular yöneltilmektedir. Farklı soru sayılarında oluşan bu bölümde, soruları cevapladıktan sonra size her soru ile ilgili doğru cevap ve konu ile ilgili kısa özet bilgiler geliyor.

Örnek vermek gerekirse;

dünyanın ilk televizyonu
dünyanın ilk radyosu
ilk aspirin
ilk bilgisayar

gibi ilginç ve ilgi çekici içeriklere rastlayabilirsiniz.

Yapmış olduğumuz ilkler sitesi ile olayların nasıl geliştiğini öğrenecek, hem de genel kültür bilgilerinizi artırmış olacaksınız.